Blomster er for de fleste en viktig del av jula. Alle har sin egen blomst som bringer frem minner, nostalgi og julestemning, og for mange blir det ikke jul uten blomsten som troner på førsteplass som mest solgte juleblomst, nemlig julestjernen.
Julestjerne i de fleste norske hjem
Ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som nettopp julestjernen, og vi nordmenn pynter til jul med over 4 millioner julestjerner hvert år. Det tilsvarer at det finnes nesten 2 julestjerner i alle norske hjem. 8 av 10 julestjerner som blir solgt hos oss i Mester Grønn er røde. I tillegg til de røde julestjernene kommer det stadig nye sorter og farger på markedet som f.eks. hvit, burgunder, aprikos og rosa.
Vi selger over en halv million julestjerner i ukene før jul, så det er ikke rart julen er svært travel. Bare uken før julaften selger vi 4 ganger så mye som i en vanlig uke, og selv om butikken kun er åpen i noen timer på julaften, selger vi på denne dagen over halvparten av hva vi gjør i en gjennomsnittlig sommeruke.
Dropper glitter på julestjernene for miljøets skyld
I mange år har man kunnet kjøpe julestjerner pyntet med glitter. Av miljøhensyn har vi i Mester Grønn tatt et valg om ikke å selge blomster med det tradisjonelle glitteret, forteller innkjøpsdirektør i Mester Grønn, Anne Katrine Gangstad. Glitteret inneholder mikroplast, og det har vi fjernet fra alle produktene våre. Våre julestjerner får derfor skinne i kraft av seg selv – helt uten glitter. I år er også alle våre julestjerner Fairetrade-sertifisert, fortsetter Gangstad.
Fem fakta om julestjerne
- Det selges over 4 millioner julestjerner hver jul i Norge.
- Julestjernen har sin egen dag 12. desember.
- Alle julestjerner hos Mester Grønn er Fairtrade-sertifisert.
- 8 av 10 julestjerner Mester Grønn selger er røde
- Den moderne julestjernen vi kjenner i dag ble skapt i et gartneri i Lier på 60-tallet.
De røde bladene på julestjernen
Visste du at julestjernene får sine røde blader når de blir utsatt for mindre lys og kaldere temperatur i gartneriene? Når julestjernene blir utsatt for kortere dager (mindre lys) og lavere temperatur på natten, trekkes det grønne klorofyllet tilbake fra bladene, så det røde klorofyllet blir synlig - altså samme prosess som for høstfargene på trærne ute i naturen.