Interessen for stauder har de siste årene blomstret opp, noe som kanskje skyldes det vell av utvalg i både farger og blomstringstid staudene kan tilby. Med stauder og god planlegging kan du sikre et blomsterflor gjennom hele sesongen.
Stauder finnes i mange ulike former, farger, og høyder. Staudenes høyde varierer fra de helt lave, krypende plantene på rundt 5 cm og opp til de ranke, stolte på oppunder to meter.
Astilbe – en vakker joker
Astilben er takknemlig for å bli plassert der andre ting ikke vil gro. Astilben blomstrer rikt, både i sol og i halvskygge, og med sin anvendelighet er den derfor en verdifull joker i hagekabalen. Bladverket til astilbe er vakkert også etter avblomstring. Astilbe fås i hvitt, rosa og burgundertoner, og blomstrer lenge. De stive grenene på planten gjør den godt rustet mot vind og brekkasje, og den er også godt egnet til å snittes og has i vase.
Les også: Slik steller du astilbe
Akeleie – oldemors vakreste staude
Akeleie er en vakker flerårig blomst som er vanlig å finne i mange norske hager. Det er en høy flott staude som er enkel å få til å blomstre.
Les også: Slik steller du akeleie
Lavendel – hagens parfyme
Lavendel er vakker i sitt myke blålilla flor, men duften gir planten en ekstra dimensjon egenskaper. Lavendel er sannsynligvis planten som har vært brukt mest til tørking og fremstilling av eteriske oljer. Dette på grunn av sin fantastiske duft, og dens store bruksområde innen medisin. For tørking plukkes de når halvparten av akset blomstrer. Lavendel har sitt opphav i middelhavsområdet, og dette sier mye om stell og plassering. Stauden krever lite vann og gjødsel. Planten bør plasseres i full sol. Jorden bør være lett og gjerne sandholdig. Lavendel liker dårlig vinterfuktighet. Les mer om lavendel her.
Sitat fra Ole Brum og vennene hans: ‘Hvordan staver man kjærlighet?’ sa Nasse..….Man staver BADESALT MED LAVENDEL…
Ridderspore – høy og staselig
Mange er engstelige for å bruke høye, staselige stauder, men plassert riktig vil de skape en spennende kontrast med sine høye blomsterspir. Ridderspore (Delphinium) kan for eksempel plasseres foran et stakittgjerde, eller brukes til å skjerme en kjedelig vegg. Unngå en vindfull plassering.
Prydgress – stort mangfold
Prydgress kan være høye, staselige strå, eller tette, lubne tuer. Det fins varianter som trives i solstek og mager tørr jord, og andre som foretrekker en fuktig og skyggefull plassering. Vi kan likevel nevne to favoritter. De flotte, høye variantene av Pennisetum, med store dusker som vaier i toppen er spesielt pene. De er i salg mellom juli og august. Den blåskimrende tuen Festuca «Intense Blue» er i salg fra og med juni, og er en nydelig kontrast til øvrige planter i både krukker og bed.
Les også: Slik steller du prydgress
Peoner – prinsessen på erten
Peoner (Paeonia lactiflora) er relativt kravstore, og bør få hagens beste plassering. De trenger god, næringsrik jord, og masse sol, hvis ikke sturer de og nekter å blomstre. Ofte misforstås peoner fordi de ikke blomstrer med det første, men vær tålmodig. La de bare sture et år, så vil de belønne deg med et vakkert flor etter hvert. Pass på ikke å flytte dem når de først er plantet. Dersom røttene forstyrres, kan de raskt bli snurt og sture et par år til. Tilfør gjerne planten ny, næringsrik jord hver vår.
Med en riktig plassering, blir peoner svært vinterhardføre, og de kan gi glede i flere generasjoner. En eldre plante kan fint deles til flere eksemplarer. Peoner er også en av sommerens mest populære snittblomster, og skulle du ønske å snitte dem og ha dem i vase, kan du trygt gjøre det.