Grønne plnater

Gule blader på planten? 5 enkle løsninger

22. Juli, 2024
Kategori
Stelletips Grønne planter

Har du fått gule og misfargede blader på planten din? Ikke fortvil. Det finnes løsninger. Her guider vi deg gjennom de mest sannsynlige årsakene til misfargede blader og hvilke grep du bør gjøre.

Det finnes mange grunner til at de grønne plantene ikke trives. De vanligste årsakene er for lite lys, for mye vann, skadedyr og for mye eller lite næring.

Grønnplanten kan kanskje reddes hvis du er på banen i tide, og vet hvilke tiltak du må gjøre. Nøkkelen er å forstå hva planten sliter med. Her loser vi deg gjennom de mest sannsynlige årsakene til hvorfor grønnplanter får gule blad, og hvilke grep du bør gjøre. Men husk at grønne planter er litt som oss, de har forskjellig toleranse for utfordringer, og symptomene er nødvendigvis ikke like for de forskjellige plantetypene.

Gul blader Monstera

Overvanning er den vanligste årsaken til gule blader på planten.

5 årsaker til gule og misfargede blader

Årsak 1: Overvanning

Overvanning er den vanligste feilen vi gjør med de grønne plantene våre. Ser planten slapp ut, henger litt med hodet uten at jorden er tørr? Kanskje noen av bladene begynner å gulne. De fleste grønnplanter har behov for å tørke opp mellom hver gang du vanner de. Det kan være fuktigere lenger ned i potta enn du tror, spesielt på store grønne planter. Det er derfor viktig å stikke fingeren godt ned i jorda før du vanner for å kjenne etter om planten faktisk trenger vann eller om du skal vente litt. Grønne planter går ofte i hvilemodus på vinteren og trenger derfor mindre vann og næring i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret.

Overvanning gjør også plantene mer utsatt for skadedyr, dette er også god grunn til å knipe inn på vanningen.

Tiltak:

Mistenker du at du har overvannet planten din kan det være lurt å potte om planten. Legg avispapir/plastikk ut for å dekke gulvet før du begynner. Legg planten ned og lirk av innerpotten. Da er det kanskje mye fuktigere langt ned i basis ved røttene enn det ser ut på toppen av jorden. Særlig for større grønnplanter kan det være stor forskjell på hvor fuktig det er fra topp til bunn av jordklumpen. For å redde en drukning må du fjerne bløt våt jord, fjerne de røtter som har fått en misfarging og eventuelt er bløte. Å spyle røttene fri for jord kan være gunstig, avhengig av hvor mye av røttene som eventuelt er i ferd med å råtne. Fyll på ny jord, trykk godt til og gi grønnplanten tid.

Grønne planter

Mistenker du at planten har fått alt for mye vann er det lurt å potte om planten og gi den ny sunn jord.

Grønne planter

Plassér plantene lyst gjennom vinterhalvåret slik at de får tilstrekkelig dagslys.

Årsak 2: Naturlig aldringsprosess

Har bladene nederst på planten begynt å gulne kan det være en del av den naturlige aldringsprosessen. I vinterhalvåret går veldig mange grønnplanter inn i hvilemodus. Kortere dager og mindre tilgang på dagslys gir mindre fotosynteseaktivitet. Plantene går inn i en periode med energisparing. Da slipper planten de eldste bladene. Dette er også en prosess som bidrar til å skape en flott stamme nederst med alderen som f.eks. på palmer. Når våren kommer med lengre dager og mer dagslys, vil plantene kvikne til og skyte nye skudd med frodige blader. Det varierer veldig hvor lyskrevende forskjellige planter er, og hvor mye blader som blir gule og faller av gjennom vinteren.

Tiltak:

Plasser planten ved et stort lyst vindu gjennom vinteren. En ikke alt for varm plassering reduserer stress for planten, og gir mindre bladfelling. Velg eventuelt en grønnplante som har et lavere krav til dagslys.

Årsak 3: Næringsmangel

Får nye skudd og blad et gulskjær kan det tyde på næringsmangel. Typisk skjer dette på sommeren når planten har vært gjennom en vår med ny tilvekst og produksjon av ny plantemasse hvor det har tært på næringslageret i jorden.

Tiltak:

Gjødsle etter angitt næringsveiledning. Ikke bli fristet til å gi en ekstra stor slant for å kompensere! Da risikerer du å svi røttene og eventuelt skape bladskader. En ompotting som gir røttene mer næringsrik jord å boltre seg i kan også være veldig gunstig.

Organisk næring gjødsel
Brune blader monstera

Årsak 4: Overgjødsling

Har planten fått store brune flekker i bladkanten eller forkrøplede blad som er veldig grønne? Da kan det være tegn på at planten har fått for mye gjødsel. Det er ikke sikkert du har gjødslet så mye. Mange grønnplanter skal tørke litt opp mellom vanning, blir tørken for omfattende kombinert med høyt næringsinnhold i jorden, så kan konsentrasjonen av næring i hver dråpe vann planten tar opp, bli for høy. Store grønnplanter har stått i gartneriet i flere år. De vannes vanligvis nedenfra fra plantebrettene med flo-fjære prinsipp med gjødsel i vannet. Da suger planten opp det den trenger av vann og næring. Når vi plutselig vanner ovenfra, og lar plantene tørke for mye eller gjødsler for tidlig, kan dette bli for mye for sensitive planter. Monstera er en plante som fort kan reagere på overgjødsling og få brune og gule felter og kanter på bladene.


Tiltak:

  • Skyll gjennom potta med vann flere ganger, så næring som har hopet seg opp skylles ut. Pass på at vannet renner ut i bunnen så røttene ikke blir stående i vann. Alternativt kan du potte om planten slik at den får ny jord uten for mye næring. 
  • Bruk organisk gjødsel, den brytes ned sakte og bidrar til en jevn naturlig næringstilgang. Organisk næring bidrar også til en sunn og god jordstruktur for røttene.

Årsak 5: Skadedyr

Har bladene fått prikker eller grålig misfarging, kan det tyde på angrep av skadedyr, gjerne av insekter som gjør sugeskade som f.eks. trips eller skjoldlus.

Tiltak:

Det første du bør gjøre er å isolere planten for å unngå at det smittes over på de andre plantene dine. Som behandling bør du forsøke å unngå å bruke kjemiske sprøytemidler. Du kan starte med å lage et miljøvennlig insektmiddel av matolje og såpe:

  • 2 ss vegetabilsk olje
  • 3 ss grønnsåpe
  • 2,5 dl vann

Ha det i en sprayflaske og pray så blandingen over hele planten. Er planten hardt angrepet kan du gjenta rutinen etter 1-2 uker. Oljen vil legge seg som et kvelende lag over lus, midd og egg, mens såpen tørker dem ut.

Hvis alt håp er ute, kan du vurdere å kjøpe kjemiske midler. Men det bør være siste utvei. Alternativt bør du vurdere å kaste planten for å unngå at det smittes over på de andre plantene dine.

Overvanning gjør plantene mer utsatt for skadedyr, dette er en god grunn til å knipe inn på vanningen.

Grønne planter

Her er et eksempel på monstera som har blitt angrepet av trips.

Bestill grønne planter

Vi tror du også kan være interessert i dette